Kalla vindar och en spicey soppa

Mörkret som följer med hösten ska jag börja mota bort med värme och ljus. Hösten är annars en av mina favoriter av årstiderna. Men som sagt, mörkret. Något som jag känner hör hösten till är alla soppor och grytor man kan laga till. Just nu finns så många goda och nyttiga grönsaker att köpa och det känns liksom rätt att koka en stor panna köttsoppa som räcker flera dagar, Man har mer tid med långkok för man går inte ut exakt lika mycket som på sommaren som nyss tog slut. Nu låter jag som världen husmor som pratar nyttiga rotfrukter och olika kålsorter. Men livet har ju olika perioder och man lever helt olika liv under sin livstid. Jag är ”sjukpensionär” eller mer korrekt, jag har sjukersättning. Tid har jag mycket av, pengar desto mindre. Så det gör egentligen inte något att man lagar mat i flera timmar något man inte gjorde som heltidsarbetande 2-barnsmor.

Något som är mysig är då jag och pojkvännen lagar mat tillsammans. Man hjälps åt med att skala potatis, skiva slantar av morötterna hacka lök och annat som behövs göras. Fast jag inte har något speciellt stort kök så känns det stor fast man kryssar mellan varandra med pannor och skärbrädor. Ibland lagar bara den ena mat men då rycker den andra in som assistent. Och sen detta med kryddningen. Vi börjar snart låta som juryn i Mäster Kocken. ”Mmmm det är gott, men det är något som fattas,,, hmm,, kanske lite timjan”

Så denna hösten så ska mörkret motas med värmen av Goda grytor och rykande varma soppor gärna ett hembakat bröd till. Värmen ska göra mörkret mer uthärdligt. Och det kommer nog att behövas. Idag så har det varit kalla höstvindar. Min bästa väninna var och hälsade på. Pojkvännen var redan här då hon kom hit. Han försökte smita hem men turligt nog så stannade han kvar. Visst smet han nog i väg då vi pratade för mycket ”grannar” eller då vi kom in på stickning och garner. Men det kändes så himla skönt och avslappnat. Sen på eftermiddagen så börjar denna underbara man att koka köttsoppa till oss alla. Nu hade jag varken potatis eller lagerblad och några andra kryddor så det blev ”man tager vad man haver”. Men min pojkvän fixade ihop en super god spicey köttsoppa. Väninnan stannade också och åt med oss.Att äta en god måltid tillsammans med pojkvännen och väninnan det var äkta värme.

En reaktion på “Kalla vindar och en spicey soppa

Kommentera