Ganska typiskt

Sitter här nu och känner ej redo att ens tänka på att lägga mej och sova. Jag har haft mina ”trötta” dagar med massor av sömn och nu så hamnar jag helt fel i min dygnsrytm. För mej är det så himla viktigt att verkligen ha strikta rutiner. Att gå upp varje morgon kl 7 och sedan försöka somna innan klockan hinner bli 23. Jag har kämpat med dessa tider i flera år. För 6 år sedan då jag fick boendestöd så kändes det som ett straff att det kom personal till mej varje morgon på vardagarna. Jag satt i princip och sov på en pall då dom försökte se till att jag åt frukost och tog mina morgonmediciner. Jag har aldrig varit en morgonmänniska så detta kändes som ett straff och efter jag varit ut med hunden så gick jag oftast och la mej igen. Men sedan för ca ett år sedan så hände något. Då hade jag medicinerat mot ADHD/ADD i ett drygt år och plötsligt så var jag mer vaken och aktiv på dagarna. Och då så hände något märkligt, jag började också sova bättre och la mej mycket tidigare. Plötsligt så kändes det inte så fruktansvärt att kliva upp kl 7 varje morgon. Dessa rutiner har nu i stort sett blivit det normala för mej. Men ibland så sker vissa undantag.

Förut så hade jag dessa dvalor och trötta dagar minst en gång i veckan. Och lika ofta så var jag vaken minst 40 timmar, ibland mer. Nu händer det mer sällan. Jag hoppas verkligen inte att det blir så nu. Att ha denna insomnia är något som är svårt att försöka få bukt med. Jag vill ej använda insomnings- eller sömntabletter. Mest på grund av att de flesta av dom är beroendeframkallande och därför inte bra för mej. Men också på grund av att jag haft ett stört sömnmönster ända sedan jag var 6-7 år. Redan då hade jag insomnia och dvala-liknande sömn om vartannat. För några år sedan så genomgick jag en sömnutredning och det visade sej att jag hade sömnapné. Dvs att man har andningsuppehåll. Jag hade många korta. Detta kom som en överraskning för mej för ingen hade sagt något. Å andra sidan så var det länge sedan jag delade sovrum med någon. Dessutom så snarkade jag mycket. Jag gjorde ett tappert försök att använda en anti-snarkmaskin men det gick ej så bra. Det såg ut som jag var stridspilot a la Top Gun, bara hjälmen som fattades. Men jag fick panik mitt i natten och slet av mej masken så försöket avslutades.

Nu då jag kommit i såna bra rutiner så har vi på försök tagit bort att personalen kommer på morgonen. Dom ringer och säger godmorgon istället. Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle säga detta men det är faktiskt skönt att stiga upp tidigt på morgnarna. Min pojkvän har varit till stor hjälp också med att jag klarar detta med morgonuppstigningen mycket bättre. Hur bäst kan man ha det när man blir väckt av en röst som säger att nu är kaffet klart. Nu får jag bara hoppas att tröttheten dyker upp snart, annars så får jag försöka bara ta det lite lugnt och vänta in sömntåget.

2 reaktion på “Ganska typiskt

  1. min dygnsrytm har varit störd så länge jag kan minnas

    om jag ska somna vid elva så måste jag bomba på rätt ordentligt med piller

    kram D

  2. Ja inatt blev det ingen sömn. Möjligen några minuters slummer mot morgonsidan. Men det är som det är. Jag gör ett nytt försök ikväll

Kommentera