Artroser och Interaktioner

För en vecka sen så blev jag uppmärksammad på interaktion mellan vissa inflammationsdämpande mediciner och Lithium. Dessa inflammationsdämpande som är s.k. NSAID-preparat. Ett exempel på dessa är receptfria värktabletter som innehåller Ibrufen men även Naproxen som jag själv äter.

Sen flera år så har jag haft just Naproxen för artroser som jag har i knäna. Jag har inte alltid ont, men då jag får smärta i mina knän så är smärtan nästan outhärdlig. Eftersom jag har ett alkoholmissbruk bakom mej så tog det flera år innan jag fick någon smärtstillande medicin utskriven. Då var det Naproxen som jag fick kombinera med Panodil. Smärtan mildras lite av denna kombination. Jag är själv väldigt restriktiv med mediciner i övrigt och framförallt med de mediciner jag kan ta vid behov. För två år sedan så dök ytterligare ett smärttillstånd upp. Jag fick värk i mina fingrar och diagnosen blev handartroser. I ett halvår så hade jag sådan smärta att jag hade svårt att klara det dagliga livet. Smärtan var i de två yttersta fingrarna på var hand. Lillfingret och den som är bredvid och-jag-ej-vet-namnet-på. Det var jättehemskt då jag såg hur båda lillfingrarna började bli krokiga. i tankarna började jag se mina fingrar som knotiga grenar som skulle skrämma små barn om jag skulle sträcka fram mina händer. Men allt stannade av till slut. Den dagliga värken försvann och inga fler fingrar blev krokiga. Ibland har jag ont, men inte hela tiden.

Då jag nu förra veckan fick veta om denna interaktion mellan NSAID-preparat och Lithium så tyckte jag det var lite konstigt att inte den annars noggranna Psykiatrikern uppmärksammade detta då han gick igenom min medicinlista. Men nu idag så fick jag tag på min Psyksyrra på telefon och hon skulle ta upp detta med Läkaren innan mina nästa terapistund. Detta med interaktioner är ju inget man som patient/brukare ska vara tvungen att kolla upp själv, men ibland så kan det bli missar. Och framför allt då det gäller receptfria läkemedel. Det är därför lika viktigt att man talar om detta då man är hos sin Läkare. För just Lithium och Naproxen är det så att det finns risk för stigande litiumkoncentration i blodet. Jag hoppas verkligen att Dom kan hitta någon smärtstillande medicin som jag både kan och får äta. Tyvärr så känns det som man är för evigt dömd då det gäller vissa mediciner bara för man har haft ett missbruk. Och även om det ligger 10 år bakåt i tiden så har jag fortfarande restriktioner på vissa mediciner. Visserligen så gäller det benso-preparat som Sobril som jag ser på som ”torrsprit”. Och jag har själv godtagit denna restriktion för jag vill absolut inte ta till benso mer än i absoluta nödfall.

Men svår smärta är inget man på ett bra sätt kan tackla utan smärtlindring. Så jag hoppas verkligen att jag kommer att få detta löst. Då jag bara ätit Litium sen i mars så har jag klarat mej utan smärta. Men jag vet ju att det kommer då jag minst anar det.

En liten förklaring på vad Interaktioner är då det gäller läkemedel: Ibland kan läkemedel interagera med varandra, vilket betyder att de påverkar varandras effekt. Eftersom interaktioner nästan aldrig är planerade så kan de orsaka problem, t.ex. minskad/utebliven effekt eller kraftigare biverkningar.

En reaktion på “Artroser och Interaktioner

Kommentera